Een rijbewijs is nog altijd te duur


KNMV - 10 januari, 2013

Hoewel minister Schultz van Haegen vorig jaar stelde dat een rijbewijs maximaal € 37,05 mag kosten, rekenen veel gemeenten nog altijd te veel. Dit kan doordat er nog altijd geen wetgeving is, zo meldt RTL Nieuws.

De minister zou nu proberen om de invoeringsdatum van 1 januari 2014 te halen. Al in juli 2010 beloofde toenmalig minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat dat het maximumtarief voor het aanvragen van een rijbewijs 36 euro zou worden. De invoerdatum van 1 juli 2011 werd echter niet gehaald. En minister Schultz van Haegen wist in het vorige kabinet Rutte I de invoerdatum van juli 2012 ook niet te halen.

Grote verschillen
Omdat de maximumtarieven niet wettelijk zijn vastgelegd, verschillen de prijzen voor het verkrijgen van het roze pasje sterk. Zo betaalt een inwoner van Deventer 66 euro, kost hetzelfde rijbewijs in Apeldoorn 44,05 euro en zijn inwoners van Ede spekkoper, want zij betalen ‘slechts’ 37,05 euro voor een rijbewijs.
 
Minister Schultz van Haegen laat aan RTL Nieuws laten weten dat de invoering van een maximumtarief voor het rijbewijs samenhangt met andere wijzingen. Omdat deze wijzingen meer tijd kosten, is ook de invoering van het maximumtarief vertraagd.