Winterstage MX Spanje in volle gang


KNMV - 05 februari, 2013

De Nederlandse motocrossselectie heeft het prima naar zijn zin tijdens de eerste winterstage in Spanje. Dag twee zit er inmiddels op.

KNMV-sportdirecteur Johan Becker: “Het weer in Spanje is prima, al vriest het er ’s nachts wel. Overdag is het tussen de zes en tien graden. De selectie traint momenteel op het circuit van Figueras, op twintig kilometer van de Franse grens. Het is een circuit met lekker veel hoogteverschillen en het stuift er behoorlijk, wat goed is, want dat betekent dat ze geen last van neerslag hebben. Ik heb net even gesproken met de bondscoach en de jongens zijn bezig met hun laatste sessie. Daarna gaat Daniël (Willemsen, red.) nog een paar rondjes.” Willemsen en zijn nieuwe bakkenist Robbie Bax trainen tijdens de winterstage mee met de crossselectie.

De winterstage in Spanje is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Voor de rijders is het een uitgelezen kans om intensief te trainen, iets wat tijdens de wintermaanden in Nederland geen vanzelfsprekendheid is. MX-bondscoach Marcel Hartman heeft begin 2013 zes verschillende circuits uitgezocht, waar de rijders hun vaardigheden flink kunnen aanscherpen. Er is gekozen voor meerdere locaties, omdat ook in Spanje een circuit van de ene op de andere dag onberijdbaar kan worden door sneeuwval.

Op dinsdag 15 januari, de eerste dag van de winterstage, werd er gereden op het circuit van Castelloli, dat zuidelijker ligt op ongeveer zestig kilometer van Barcelona. Voor donderdag is het crosscircuit op het ‘Circuito de Cataluña’ afgehuurd, dat vlak naast het bekende MotoGP-circuit is gesitueerd. Het hotel waar de selectie verblijft is centraal gelegen in St. Feliu, bij Girona.

De selectie traint groepsgewijs, waarbij er ruimte is om de rijders individueel te coachen op bijvoorbeeld hun bochtentechniek. Becker is hoopvol gestemd over de gemaakte vorderingen. “De jongens krijgen heel veel steun van Marcel en Carlo (Hulsen, red.) en de resultaten zien er veelbelovend uit voor het komende jaar. Davy Pootjes (die in 2012 onder meer Europees kampioen 85cc werd, red.) traint bijvoorbeeld momenteel op een 125cc, als voorbereiding voor zijn overstap naar een hogere klasse in 2013. Ook Jaap Corneth, die komend jaar uitkomt in de MX2, doet het goed op zijn 250cc viertakt.”

De winterstage duurt in totaal acht dagen. Op maandag 21 januari vliegt het gezelschap weer huiswaarts, om van 30 januari tot 9 februari terug te keren voor een tweede winterstage. De vorderingen van de MX-selectie zijn ook te volgen via het twitteraccount @mxtalentknmv van Bondscoach Marcel Hartman.

Bron: KNMV