Winnaars Custom Bike Contest bekend


KNMV - 26 februari, 2013

De Custom Bike Contest op de MOTORbeurs in Utrecht was wederom een groot succes. Inmiddels zijn de winnaars bekend.

Tijdens de MOTORbeurs van 2013 waren er op de stand van Europeesche Verzekeringen niet twee, maar drie categorieën, waarin de deelnemers konden strijden om de prijs voor de mooiste custom. Een primeur, want dit jaar konden de bezoekers voor het eerst ook stemmen op oldtimers, naast de bekende streetfighters en choppers.

Golden Oldie

Als mooiste oldtimer kwam de Zündapp KS750 van Haarlemmer Iwan Wilms uit de bus. Iwan (48) kocht de driewieler in 2008 in België en hoefde hem alleen te perfectioneren. Alhoewel… De versnellingsbak werd geheel onder handen genomen, het differentieel gereviseerd, alle aandrijfassen vervangen en er is behoorlijk wat gelast. Veel onderdelen zijn origineel. Het meest bijzonder vindt Iwan de toerenteller, die in 1943 is gemaakt.

Creatieve straatvechter

Patrick van Olphen ging ervandoor met de prijs voor de vetste streetfighter, die hij zelf heeft omgedoopt tot ‘Creativity’. De 23-jarige inwoner van Wolvega wilde aanvankelijk een schademotor ombouwen tot een leuke ‘naked’. Het zou een project worden van drie jaar en hij heeft er inmiddels meer dan 1500 uur in zitten, samen met zijn oom. En hij is nog niet klaar, als het aan Patrick ligt. Waarschijnlijk wordt de uitlaat nog wat hoger gemonteerd. Aan het V4-blok kun je nog zien dat de motor van Patrick in 1991 van de band rolde als VFR750. In samenwerking met Motorhuis Langezwaag werden vering en remmen geheel op maat gemaakt. De buddyseat is ‘custom made’ en geheel in stijl met het spuitwerk. 

Waanzinnige eyecatcher

Het kon eigenlijk ook niet anders, de motor van Piet Smits moést wel hoge ogen gooien. Smits (43, uit Nieuw-Vennep) heeft in 1,5 jaar zijn chopper helemaal zelf ontworpen, ontwikkeld en gemaakt, naar verluidt ter ere van de Olympische Spelen. Hij won er al meerdere internationale prijzen mee, bijvoorbeeld voor de meest gekke motorfiets. Zelfs de benzinetank is het werk van Piet, al is het supereigenwijze frame het kenmerkendste onderdeel van de motor. Het resultaat is een koppendraaier van de eerste orde, die letterlijk oogverblindend is. Al was het alleen maar omdat de motor volledig lijkt opgetrokken uit glimmend koperbuis. Het eencilinder motorblok is afkomstig uit een Royal Enfield.

Bekijk op de KNMV Facebookpagina alle foto’s van de winnaars.