MX-selectie op volle toeren in Spanje


KNMV - 05 februari, 2013

In het noordoosten van Spanje wordt door de KNMV motocross-selectie volop getraind ter voorbereiding op het naderende seizoen.

Het is een bont gezelschap dat voor de tweede keer deze winter in Spanje is neergestreken voor een intensieve trainingsstage. De KNMV motocross-selectie bestaat uit: Brian Bogers, Jaap Corneth, Raivo Dankers, Raf Meeuwissen, Roan van de Moosdijk, Davy Pootjes, Freek van der Vlist en Micha Boy de Waal. Alleen Bas Vaessen is niet van de partij, omdat hij zich, na goed overleg, in de Verenigde Staten voorbereidt.

Goede omstandigheden

De oranje delegatie, onder aanvoering van bondscoach Marcel Hartman, is bij deze gelegenheid versterkt met tienvoudig zijspan wereldkampioen Daniël Willemsen, die met zijn nieuwe bakkenist Robbie Bax de nodige meters maakt. Assistent-bondscoach Carlo Hulsen en fysiotherapeute (en huiswerkbegeleider) Anique Hukker completeren het gezelschap.

Met temperaturen variërend van 17 tot 20 graden treffen de motocrossers uitstekende omstandigheden om flink aan hun rijstijl, conditie en het nieuwe materiaal te wennen. Iets dat in Nederland op dit moment ondenkbaar is. Daarbij kunnen ze kiezen uit vier MX-banen: Castelloli, Catalunya en St. Hilari (2 x).

Programma

Marcel Hartman: “De nadruk ligt deze keer grotendeels op het rijden zelf en de rustdag bestaat daarom uit een fysieke training die puur op herstel is gericht. We hebben in totaal zeven rijdagen en die benutten we volop op de harde, steenachtige banen die soms zelfs stoffig zijn. Je ziet vooruitgang bij de rijders. De eerste periode hebben we gebruikt om aan de rijtechniek te sleutelen en meer snelheid te winnen, maar de laatste dagen zijn we bezig met uithouding en complete heats van 30 minuten. Dat krijgen die jongens ook voor hun kiezen als ze het EK ingaan en het is de bedoeling om zo ver mogelijk wedstrijdklaar te zijn als we zaterdag weer naar huis gaan. Er is fantastisch gewerkt, het is een echt team, niet te vergeten door de ondersteuning van de monteurs die precies weten wat ze moeten doen.”

Over de rijders

Als we alle rijders de revue laten passeren concludeert de bondscoach: “Freek van der Vlist zit voor het eerst in de selectie. Hij had wat minder ervaring en kon de kilometers goed gebruiken. Jaap Corneth is overgestapt naar de MX2 en begint beter z’n draai te vinden. Brian Bogers laat goede dingen zien en is veel stabieler geworden met de MX2. Davy Pootjes is overgetapt van de 85cc naar 125cc, hij is nog niet zo groot en wordt daardoor iets beperkt. Hij moet zichzelf wat tijd gunnen. Micha Boy is gecrasht op een plek waar de snelheid hoog lag, hij heeft een middenhandsbeentje gebroken en zit nu in het gips. Jammer, want het ging goed. Roan is overgestapt van Kawaski naar KTM en rijdt nu 85cc grote wielen, hij wordt al wat brutaler. Raf was ziek toen we hier aankwamen en hij heeft daarom de eerste dag gemist. Hij komt nu weer in z’n ritme. Raivo was met z’n 65cc motor gevallen en had z’n stuitje gekneusd, hij moet nog wat meer rust in z’n rijden krijgen.”