IJzige strijd Oostenrijk en Rusland


KNMV - 05 februari, 2013

Het ‘FIM Team Ice Speedway Gladiators World Championship’ in het Poolse Sanok leverde een superspannende finale op.

Dat was mede te danken aan de Oostenrijkers, die een run-off tegen Rusland afdwongen. Harald Simon en Franz Zorn toonden zich waardige tegenstanders voor de oppermachtige Russen, die het ijsracen met de paplepel krijgen ingegoten. Aan het eind van de tweede middag, na 42 heats waarin maximaal vier rijders tegen elkaar strijden, stonden Oostenrijk en Rusland ieder op 55 punten. Dit door een fantastische inhaalmanoeuvre van Dmitri Koltakov in de veertigste heat, die daarmee in één klap de achterstand van twee punten, eerder op de dag, teniet deed.

Alles op alles
De finale werd beslist in het voordeel van Rusland in de run-off tussen Daniil Ivanov en Franz Zorn, waarbij Ivanov meteen de koppositie pakte vanuit de binnenbaan en Zorn met succes achter zich wist te houden. Door als eerste over de streep te komen pakte Ivanov de volle drie punten. Zorn moest genoegen nemen met twee punten en daardoor zilver voor het Oostenrijkse landenteam.

Het brons ging naar Zweden, dankzij een eerste en tweede plaats in heat 41, waarbij Robert Henderson en Stefan Svensson de maximale vijf punten pakten. Dit door een fout van de Duitse rijder Günther Bauer, die hierdoor de leiding over de race uit handen moest geven en als derde over de meet kwam. Zweden eindigde in het klassement met één punt verschil voor de Poolse en Tsjechische teams, die allebei bleven steken op 31 punten. Uiteindelijk ging de vierde plaats naar Polen, dat opvallend goed presteerde en voor het eerst in de finale eindigde.

Nederland was dit jaar niet van de partij bij het WK IJsracen voor teams. René Stellingwerf, die vorig jaar nog meereed als teamrijder, komt op 2 en 3 februari uit met een wildcard als solorijder in Krasnogorsk.

Wil je de volledige wedstrijd nog een keer terugzien? Klik dan hier!

Bron: FIM