IJsracen op natuurijs: een super-ervaring!


KNMV - 05 februari, 2013

Hoewel de meeste mensen tijdens een koudegolf meteen denken aan de Elfstedentocht, leven veel motorsportliefhebbers juist op bij het idee dat er weer ijsraces in het verschiet liggen.

Zodra het natuurijs dik genoeg is, prepareert Stichting S N E L (Stadskanaal Mac, Noordwolde Rensport, Eext MotoGP, Lutjegast Abel Tasman) een geschikt parcours. Het is het Groningse antwoord op de eerste schaatsmarathon op natuurijs, die traditioneel in het Drentse Veenoord wordt verreden.

Het stichtingsbestuur van S N E L bepaalt in goed overleg in welke volgorde de races worden gehouden. Snel schakelen dus, de organisaties bepalen zelf of ze de wedstrijden overdag laten plaatsvinden of in de avonduren. Iedere organisatie plant haar eigen races op natuurijs.

Je kunt meedoen met machines die als baan¬sportmachine, zijspan, quad, cross- of enduro-motor zijn gefabriceerd en als dusdanig in het reglement zijn omschreven. Daarnaast is er ook een ijsraceklasse voor karts en bromfietsen.

Als je je wilt inschrijven, kun je bij het bestuur van Stichting S N E L navragen welke aanpassingen er nodig zijn om deze motoren geschikt te maken voor ijsraces. Een tip: het is belangrijk dat de wielen van alle motoren zijn afgeschermd.

Nationale titel

• IJsraceklasse (originele ijsrace-motoren, 28 mm spikes in de banden)
• IJsspeedway (speedway-motoren, 10 mm parkerschroeven in de banden)
• IJsshorttrack (enduro- of crossmotoren, geen beperking cilinderinhoud, 10 mm parkers

Dagcup

• IJszijspanklasse (Baansportzijspannen, 10 mm parkerschroeven)
• Karts
• Ouads
• Bromfietsen

De races worden georganiseerd onder auspiciën van de MON en KNMV. Licentiehouders van zowel de MON als de KNMV kunnen met hun geldige licentie deelnemen aan deze ijsracewedstrijden. Overige coureurs kunnen deelnemen met een daglicentie, die € 15,- kost met alleen een WA-dekking. Een daglicentie met een PO- en WA-dekking kost € 20,-.

Coureurs die bij geschikt winterweer aan deze races willen deelnemen kunnen zich aanmelden via email; harryvos@kpnmail.nl. Ook kun je het wedstrijd- en technisch (MON/KNMV) reglement hier opvragen. Dus wacht niet af maar meld je snel aan.