Digitale cursus voor evenementenbegeleiders


KNMV - 05 februari, 2013

Sinds kort kunnen vrijwilligers van clubs die een evenement organiseren een digitale cursus voor evenementenbegeleiders volgen.

Bij de instructie, die woensdagavond 23 januari werd gehouden bij de Politieacademie in Apeldoorn, waren 15 KNMV-ers aanwezig van in totaal 100 deelnemers. Sinds 2009 heeft NOC*NSF in samenwerking met de politie een speciale opleiding in het leven geroepen, waarmee vrijwilligers die het verkeer regelen tijdens een evenement vooraf een korte training krijgen door een politieambtenaar. Sinds 1 juni is deze training vervangen door een e-learningprogramma, dat door de deelnemers thuis kan worden gevolgd. Je hebt er alleen een computer met internet voor nodig.

Er is overigens een groot verschil tussen evenementenbegeleiders en verkeersregelaars. De laatste categorie doet dit werk namelijk beroepsmatig. Een evenementenbegeleider is een vrijwilliger, die eenmalig het verkeer regelt, of dit een jaar lang mag doen met een speciale licentie.

De digitale instructie kan worden gevolgd op de website van de Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVN) en duurt 15 à 20 minuten voor een eenmalige vrijwilliger en 30 à 40 minuten voor een vrijwilliger met een jaarlicentie. De inhoud is samengesteld door de politie, die controlereert of een club aan alle voorschriften voldoet. Organiserende clubs dienen evenementen altijd af te stemmen met de betreffende gemeente.