Alpine tevreden over opkomst MOTORbeurs


KNMV - 24 februari, 2013

Voor iedereen die zich afvraagt wat otoplastieken op de MOTORbeurs te zoeken hebben: ‘oto’ betekent oor en niet auto.

‘Plastiek’ betekent overigens ook niet dat ze van plastic zijn gemaakt, maar dat ze zijn gevormd naar je eigen lichaam. Bij een otoplastiek is dat je gehoorgang. Alpine gebruikt speciaal voor motorrijders een zacht materiaal, dat blijvend zijn vorm behoudt nadat het een tijdje in je oor heeft gezeten. De rechter oorplug krijgt een rode markering, zodat je je niet kunt vergissen. Zelfs met je otoplastieken in kun je nog steeds een gesprek voeren, zonder dat je last hebt van schadelijke geluidsfrequenties. Die worden opgevangen door een speciaal filter, dat je naar wens kunt laten vervangen of aanpassen door Alpine. Er zijn verschillende dempingskarakteristieken voor lagere of hogere frequenties.

Niet tegen dovemansoren

Ook kon je je bestaande Alpine otoplastieken gratis laten testen en dat was niet tegen dovemansoren gericht. Dat testen ging overigens heel makkelijk, zoals Sales director Ton de Weerd eenvoudig kon laten zien: “Onze gehoorbescherming moet luchtdicht zijn, op een klein gaatje in het midden na. Daarin zit het filter dat de schadelijke geluidsfrequenties tegenhoudt. Als je de otoplastieken indoet en een beetje luchtdruk op het gaatje zet, weet je meteen of ze nog goed aansluiten. Lekkage betekent dat er niet alleen lucht langs kan, maar ook lawaai.”

Otoplastieken zijn er in allerlei soorten en maten en worden bijvoorbeeld ook gebruikt door musici, deejays en bouwvakkers. Er zijn harde exemplaren op de markt met een oog, waaraan je een touwtje kunt vastmaken. Al is dat voor motorrijders niet handig. De Weerd: “Voor motorrijders is het belangrijk dat de oordoppen niet uitsteken buiten het oor en dat het kleine oorlelletje, de ‘trachus’, vrij kan bewegen. Dat is het comfortabelst onder de helm.”

De otoplastieken zijn verkrijgbaar vanaf € 99,-. Kijk voor meer info op de site van Alpine.