Van der Mark gaat voor WK titel in 2014


KNMV - 07 december, 2013

Michael van der Mark is al weer druk bezig met de voorbereidingen op het komende seizoen, zijn tweede seizoen in het World Supersport kampioenschap. De redactie van worldsbk.com sprak met de Nederlander over zijn debuut seizoen en zijn verwachtingen voor 2014.

Michael van der Mark werd in het seizoen 2012 EK Superstock 600 kampioen en debuteerde het afgelopen seizoen met het Pata Honda Team in het World Supersport kampioenschap, een seizoen waarin de Nederlander menigeen verraste met zijn sterke optreden en waarin hij als vierde eindigde in het klassement.

Inmiddels heeft Van der Mark samen met zijn in Nieuwleusen gevestigde Pata Honda World Supersport Team er al weer de eerste testdagen opzitten en bereidt hij zich nu tijdens de verplichte winterstop persoonlijk voor op een tweede seizoen in de 600cc klasse van het World Superbike kampioenschap, een seizoen waarin de pas 21 jarige coureur zich opnieuw wil verbeteren, races wil winnen en mee wil doen in de strijd voor de wereldtitel.

De vierde plaats in de eindstand tijdens je debuut jaar in de World Supersport klasse was geen slecht resultaat. Hoe kijk je persoonlijk terug op jou 2013 seizoen?

„Het seizoen 2013 was zeker veel beter dan we vooraf hadden verwacht. We begonnen heel erg goed met twee podiumplaatsen maar we wisten ook dat het gedurende het seizoen moeilijker zou worden. Maar na afloop zijn we natuurlijk blij hoe het seizoen 2013 is verlopen.”

Het was niet een makkelijk seizoen omdat je ook te maken kreeg met blessures, iets dat je prestaties heeft beïnvloed tijdens een groot aantal races. Ben je op dit moment helemaal fit?

„Mijn conditie is op dit moment veel beter. Na de Italiaanse ronde in Monza heeft het lang geduurd voordat ik weer normaal kon hardlopen, dit vanwege mijn gebroken voet. In Magny Cours had ik een kleine breuk in mijn duim. Dit herstel verliep redelijk snel, maar ik ben klaar voor komend seizoen.”

Hoe is de test in Jerez onlangs verlopen? Waar hebben jullie het meest aan gewerkt en wat is het belangrijkste dat je nog wilt verbeteren?

„Deze test is heel erg goed verlopen. In Aragon hebben we een paar weken geleden een aantal goede verbeteringen weten te vinden en deze werkten onlangs in Jerez ook heel erg goed. We moeten nog een beetje meer werken aan het verbeteren van de grip achter.”

Hoe belangrijk is het om bij hetzelfde team te blijven en opnieuw samen te werken met dezelfde teamgenoot? Hoe goed kun je opschieten met Lorenzo (Zanetti)?

„Het is echt heel goed om in hetzelfde team te blijven, want na een eerste leerjaar willen we elke weekend opnieuw een stap voorwaarts maken. Ik ben heel erg blij met Lorenzo als teamgenoot, we zijn goede vrienden en hij wist gedurende het seizoen race na race meer snelheid op te bouwen, iets dat voor ons beiden heel erg goed is.”

Wat is je doel voor komend seizoen? Ga je de uitdaging aan met Sofuoglu? 

„Komend seizoen willen we elke race mee doen voor de overwinning en meestrijden voor de titel. Natuurlijk is Kenan onze belangrijkste rivaal, maar als we ons op deze manier blijven verbeteren dan is de kloof zeker overbrugbaar.”

Hoe ga je de periode dat er niet getest mag worden doorbrengen?

„Ik ga aan mijn conditie werken om er bij de start van het seizoen 100% klaar voor te zijn. Daarnaast werk ik af en toe als vrachtwagen chauffeur in het transportbedrijf van mijn vader.”

Bron: worldsbk.com en racesport.nl