Nederland koploper verkeersboetes


KNMV - 31 december, 2013

Het nieuwe jaar zou morgen wel heel wat minder gelukkig kunnen beginnen wanneer je gepakt wordt voor een verkeersovertreding. Per 1 januari 2014 gaan de verkeersboetes flink omhoog. Nederland is daarmee één van de duurste landen in Europa op het gebied van bekeuringen.

Dat stelt de ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB op de website van de Telegraaf. Waar bijvoorbeeld weggebruikers in Duitsland, Frankrijk, België en Engeland respectievelijk € 40, € 135, € 100 en € 75 betalen voor niet handsfree bellen, wordt in Nederland deze overtreding beboet met € 230. Een inhaalverbod negeren is ook prijzig: € 220,-. In de eerdergenoemde landen is dat met € 30, € 135, € 150 en € 70 veel minder.

Hogere boetes geen effect

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft in oktober in een rapport vastgesteld dat hogere boetes geen effect hebben. De SWOV meent dat het wel loont veelplegers in het verkeer te treffen met progressieve tarieven. ,,Bij frequente overtredingen is kennelijk sprake van hardleerse, kwaadwillende overtreders en moet ook het strafsysteem hierop aansluiten”, aldus de onderzoekers.

De ANWB zegt dat de boetes woensdag met 2,8 procent omhooggaan, meer dan de gemiddelde inflatie (2 procent). Daarmee verkeert Nederland blijkens de Duitse zusterorganisatie ADAC in de hogere Europese regionen.

Bron: Telegraaf en ANP.