Maak het dieven zo moeilijk mogelijk!


KNMV - 10 december, 2013

Hoe goed je je motor ook beveiligt, er is altijd een kans dat deze wordt gestolen. Gelukkig hoef je niet als een mak schaap af te wachten. Lees hier wat je kunt doen.

Bij scooters is diefstal een groot probleem. Van de gestolen scooters wordt niet meer dan een kwart teruggevonden. Een doorn in het oog van de verzekeraars, die onder meer samen met de politie, ANWB, vakhandel en de technische beveiligingsbranche de campagne ‘Blijf van mijn scooter af‘  opstartten. Deze website, die tal van handige tips biedt, pleit voor een GPS-volgsysteem, waarmee de politie razendsnel kan reageren op een aangifte. Binnen een kwartier kan een gestolen scooter – of motor – terecht zijn. De dienstdoende agenten kunnen zien waar, wanneer en hoe laat het voertuig is gestolen, waar het op het moment van peilen staat en waar het in de tussentijd is geweest.

Niet alleen scooters, maar alle soorten motoren, on- en offroad, zijn gewild roofgoed. Veelzeggend is de oproep op de Facebookpagina van Jurriaan Lubbers, wiens crossmotor zó van de crossbaan, met de modder er nog op, werd gestolen. Volgens hem komt het veel vaker voor en belanden niet alleen crossmotoren, maar ook quads regelmatig in de handen van een onrechtmatige eigenaar.

Wat kun je doen om je motor te beveiligen?

Achter slot en grendel zetten klinkt als de beste oplossing, maar dat is slechts het begin. Bovendien is het niet altijd mogelijk. Hieronder vind je alle tips op een rijtje:

  • Parkeer je motor zoveel mogelijk binnen. Als je geen stalling hebt, overweeg dan bijvoorbeeld een motorstalling van City Box. KNMV-leden krijgen hierop 15% korting.
  • Kun je je motor niet binnen parkeren, kies dan voor een goed verlichte plaats.
  • Overweeg het gebruik van een gepersonaliseerde motorhoes (met je kenteken erop).
  • Zet je motor op een plek waar veel mensen komen, bijvoorbeeld bij een bushalte of terras.
  • Zet je motor altijd goed op slot, ook als je ‘m binnen parkeert.
  • Zorg voor een goed motoralarm, bijvoorbeeld deze of deze.
  • Gebruik een ‘ART categorie 5‘-slot (4 kan ook, 5 is beter) .
  • Laat het slot niet op de grond rusten.
  • Zet je motor met een slot vast aan de ‘vaste wereld’. Denk bijvoorbeeld aan een muur- of grondanker (niet overal toegestaan), hek of lantarenpaal.
  • Gebruik ook een schijfremslot om diefstal zo moeilijk mogelijk te maken.
  • Geef je motor unieke kenmerken mee. Graveer bijvoorbeeld het kenteken in het frame.
  • Laat je kentekenplaat extra goed vastzetten door bijvoorbeeld te verlijmen of te popnagelen.
  • Beveilig je motor met een door VbV – SCM goedgekeurd volgsysteem.

Overigens zijn er ook andere mogelijkheden om je motor te beveiligen, zoals bijvoorbeeld DNA-spray. Dit helpt niet bij het terugvinden van je motor, maar kan je wel helpen om aan te tonen dat de motor van jou is. Je kunt ook een UV-stift gebruiken.

Brancheorganisatie Bovag maakt zich al langere tijd sterk voor een antidiefstalchip in motorfietsen. In Groot-Brittannië is deze oplossing al ingevoerd. De politie kan de chip uitlezen door een ‘afleesstok’ langs de motor te halen.

Wordt je motor gestolen, doe dan altijd eerst aangifte bij de politie. Bel 0900-8844 en maak een afspraak bij een politiebureau bij jou in de buurt. Voor diefstal van auto’s en motoren kun je niet online aangifte doen, bij brom- of snorfietsen kan dit wel. Kijk hier voor meer informatie.

Daarna kun je de diefstal melden bij de stichting VBV (Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit en bij de online community Gestolenmotoren.nl.

Zorg altijd dat je goed verzekerd bent. KNMV Verzekeringen vergoedt bij diefstal tot 30 dagen een vervangende motor*. Kijk voor meer informatie op www.knmv.nl/verzekeringen.

*Bij een All Risk motorverzekering.

Hieronder vind je aanvullende informatie en tips.

http://www.stichtingvbv.nl/

http://www.goedopslot.nl/

http://www.kiwa.nl/scm/motorfietsen.aspx?menuid=14466

http://www.scootsecure.nl/statistieken.html

http://www.blijfvanmijnscooteraf.nl/