KNMV huisvest 36 motorsporters met topsportstatus


KNMV - 09 december, 2013

Dit jaar heeft de KNMV 36 motorsporters mogen voordragen bij sportkoepel NOC*NSF voor een topsportstatus. Tien van hen kregen een A-status.

Opmerkelijk is dat vier van de tien sporters rechtstreeks een A-status kregen. Een A-status krijg je bij een top 8-klassering in een WK. Motocrossdames Marianne Veenstra en Britt van der Wekken zijn hiervan een goed voorbeeld – en meteen een uitzondering. Zij kregen hun A-status namelijk op basis van hun vierde plaats bij het EK Landenteams voor dames. Voor de dames is er geen wereldkampioenschap voor landenteams en dat is de reden dat er voor hen andere criteria gelden. In hun geval moet je minimaal bij de top 6 eindigen.

Ook wegracebakkenist Geert Koerts en Supersport-coureur Tony Coveña zijn nieuwkomers op de lijst: zij gaan voortaan door het leven als topsporter. Mét een A-status welteverstaan.

Zesendertig namen om rekening mee te houden

Ben van den Boogaard stroomde door naar zijn A-status vanuit een B-status. De wereldkampioen zijspancross, die als bakkenist samen met zijn naamgenoot Ben Adriaenssen furore maakte, verkeert in goed gezelschap. Ook  ‘Magic’  Michael van der Mark en wegracebakkenist Bennie Streuer (die het zijspan bestuurt waarin Geert Koerts bakkenist is) zijn nu namelijk topsporter met een A-status.

Etienne Bax, Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff waren al in het bezit van een A-status. Daarmee komt het aantal motorsporters met een A-status op tien. De overige 26 topsporters kregen een B-status, die hen evenals een A-status toegang geeft tot tal van topsportvoorzieningen die NOC*NSF te bieden heeft of voorzieningen bereikbaar maakt via het Olympisch Netwerk in hun regio.

Tot de lijst behoren op dit moment alleen topsporters in de disciplines motocross (focusgroep 3), enduro en wegrace (beiden focusgroep 4-b).

Dit jaar zijn er geen sporters met een HP-status. Een afkorting die staat voor ‘High Potential’ oftewel veelbelovend talent. Jeffrey Herlings was een aantal jaren geleden de laatste die deze status kreeg.

Klik hier om de lijst van KNMV-topsporters in 2014, inclusief de discipline waarin ze rijden, te bekijken.

Kijk voor meer info over topsportstatussen op de website van NOC*NSF.