Importeurs gaan 125cc-scooters aanbieden met rijlespakket


KNMV - 11 december, 2013

De aangesloten importeurs bij de afdeling Gemotoriseerde Tweewielers van de RAI Vereniging hebben samen besloten om 125cc-scooters vanaf 1 januari met een kant en klaar rijopleidingspakket aan te bieden.


Bron: Youtube-kanaal Yamaha Motor Europe

 

Mang Yuan, Sales- en Marketingmanager bij Yamaha Motor Nederland en daarnaast bestuurslid van bovengenoemde afdeling Gemotoriseerde Tweewielers, legt in de maandelijkse GO!Mobility-nieuwsbrief van de RAI Vereniging uit, dat de importeurs de beperkende maatregelen rondom de A1-klasse willen ombuigen in kansen. Yuan: “omdat volgens de nieuwe wetgeving iemand in Nederland pas vanaf het 18e jaar het A1-rijbewijs mag halen, werd dit een nogal theoretische klasse. Want hoeveel mensen gaan dit doen als ze op hun 17e al een autorijbewijs mogen halen?”

Totaalpakket

Volgens Yuang weet bijna niemand dat het rijexamen met een 125cc-automaat relatief eenvoudig is, omdat je een aantal bijzondere verrichtingen bij de praktijkproef kunt skippen. Het totaalpakket, dat eveneens de verzekering van de scooter omvat, maakt de stap van brommerrijbewijs naar A1-rijbewijs nu nog weer een stukje kleiner. Yuan: “Uit de inmiddels afgesloten testfase, die de levensvatbaarheid van het project moest vaststellen, is gebleken dat kandidaten in circa 10 uur (maximaal 10 lessen) het examen kunnen halen.”

Collectieve aanpak

Het is volgens Yuan de bedoeling dat importeurs vanaf 1 januari het pakket individueel of in combinatie met een rijschool gaan aanbieden. Daarbij is iedere importeur vrij om de inhoud ervan zelfstandig of met medewerking van de partners (rijscholen, verzekeraars), te bepalen. Tot de doelgroep behoren met name 25-plussers met verkeerservaring. “Wij hopen dat deze categorie, die anders wellicht niet bereikt zou worden, na hun ervaring met de 125cc-scooter doorgroeien naar een zwaardere machine.”

Bron: RAI Vereniging / Yamaha

Wil je je A1-rijbewijs halen? Vergeet dan niet te vragen naar een KNMV-gediplomeerd motorrijinstructeur (KGI’er).

Als je bij een KGI’er lest, krijg je een prachtig welkomstcadeau, met 1 jaar gratis KNMV-lidmaatschap. Lees hier meer!

Klik hier om een KGI’er bij jou in de buurt te zoeken.

Op de website van het ministerie van Infrastructuur en Milieu kun je precies nalezen hoe het zit met de leeftijden waarop je je auto- of motorrijbewijs mag halen.