Filedruk nog steeds laag, maar wel groeiend


KNMV - 04 december, 2013

Een onverwacht pluspunt van de economische crisis is dat we de laatste jaren minder in de file staan. Daar lijkt echter verandering in te komen.

Vergeleken met november 2012 tekende de ANWB in dezelfde maand in 2013 25% meer file op. De ANWB houdt al jaren de filecijfers in Nederland bij en publiceert deze op haar website. De belangenorganisatie heeft zelfs een term in het leven geroepen om de hinder te omschrijven die een file oplevert, namelijk ‘filezwaarte’. Deze term staat voor de lengte van een file maal de duur ervan.

Volgens de ANWB is de stijgende trend al een paar maanden aan de gang, sinds begin september. Weggebruikers hoeven zich echter nog geen zorgen te maken. De cijfers liggen nog altijd 30% onder het gemiddelde van de afgelopen 7 jaar, aldus de ANWB.

Over filezwaarte gesproken: in november stond er maar liefst 7 keer een file van meer dan 300 kilometer. Dat had deels te maken met het slechte weer. Vanwege regen en ongelukken hadden weggebruikers op maandagochtend 4 november en in de avond van dinsdag 5 november te kampen met respectievelijk 369 en 372 kilometer file. Vooral bij Rotterdam ging het mis, de A15 en A20 bleken het meest vatbaar voor fileleed.

Bekijk hier de filecijfers over de afgelopen 6 jaar.