Eerste Kamer stemt voor wijziging oldtimerbelasting


KNMV - 19 december, 2013

Na goedkeuring van de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de plannen op het gebied van wegenbelasting voor oldtimers.

De herhaalde oproep van de KNMV en vele andere organisaties om kritisch te kijken naar de plannen van de staatssecretaris van Financiën lijkt nauwelijks te zijn aangekomen. De leeftijdsgrens voor oldtimers om vrijgesteld te worden van wegenbelasting gaat per 1 januari 2014 naar 40 jaar.

De wijzigingen in het kort:

  • Vanaf 1 januari 2014 kom je in aanmerking voor de oldtimervrijstelling als jouw motorrijtuig ten minste 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen. De datum 1e toelating is de datum waarop je motorrijtuig voor het eerst in gebruik is genomen.
  • Is jouw motorrijtuig voor het eerst in gebruik genomen op 1 januari 1974 of later maar vóór 1 januari 1988? Dan kun je gebruikmaken van de overgangsregeling.
  • Het tijdvak waarover je motorrijtuigenbelasting betaalt bij de overgangsregeling is een kalenderjaar. Je betaalt een kwart van de motorrijtuigenbelasting die je normaal per kalenderjaar betaalt, maar maximaal € 120. Voorwaarden is dat in de maanden december, januari en februari niet met de oldtimer wordt gereden. (bron: Belastingdienst)