Strijbos roemt uitzonderlijke klasse Herlings


KNMV - 02 augustus, 2013

Ook Dave Strijbos wil getuige zijn van de tweede wereldtitel van motorcrosser Jeffrey Herlings. De Nederlandse wereldkampioen van 1986 reist dit weekeinde af naar Tsjechië, waar zijn 23 jaar jongere landgenoot op het circuit van Loket al ruim voor het einde van het seizoen de hoofdprijs kan veiligstellen. ,,Talent, karakter en inzicht. Als je die drie dingen hebt, kom je ver. Herlings heeft ze alledrie. Hij is van grote klasse.”

De 45-jarige Strijbos volgt de motorcross nog op de voet. ,,Ik ken nog zo veel mensen in het wereldje. Ik bezoek ieder jaar toch nog wel zo’n tien grands prix. Jeffrey spreek ik ook geregeld. Altijd kort, want hij moet crossen hè. Het is een aardige jongen, eentje met een eigen wil en eentje die alles over heeft voor zijn sport. Dan verdien je mijn respect.”

De geboren Venloër, die midden jaren ’80 grote successen boekte in de motorcross, is onder de indruk van de overmacht waarmee Herlings dit jaar de zeges aaneenrijgt. De 18-jarige Brabander won 13 GP’s op rij. ,,Die jongen is zo gretig. Hij kan niet wachten, alsof hij geen tijd te verliezen heeft. Herlings wil zo snel mogelijk aan de leiding komen en naar de finish. Ik reed afwachtender, koos echt mijn momenten om in te halen en toe te slaan.”

Herlings verlaagt met zijn oppermachtige optredens wel een beetje de attractiewaarde van de sport, meent Strijbos. ,,Het is niet zo leuk om naar te kijken, als iemand met 40 seconden voorsprong aan kop rijdt. Maar dat zeg ik vooral als liefhebber. Hij toont natuurlijk wel zijn uitzonderlijke klasse.”

Strijbos kwam in zijn carrière tot 27 grandprixzeges en voerde daarmee jarenlang de Nederlandse recordlijst aan. Herlings is hem dit jaar gepasseerd en staat inmiddels op 29 zeges. ,,Daar kan ik uitstekend mee leven hoor. Ik gun het hem ook van harte. In de sport staan altijd weer nieuwe kampioenen op en zo hoort het ook.”

De zegeteller van Herlings zal voorlopig ook nog wel doorlopen, verwacht Strijbos. ,,Hij zal volgend jaar denk ik ook nog in de MX2 rijden. Hij wil alles meepakken zolang het kan, ook de bonussen. Jeffrey is nog zo jong, hij heeft nog genoeg jaren voor de boeg om in de MX1 titels te veroveren. Meestal heeft een crosser wel een jaar nodig om aan te passen in de MX1. Het zijn toch zwaardere motoren, daar moet je ook het postuur voor hebben. Herlings zal er denk ik minder moeite mee hebben. Die rijdt nu al alsof hij jaren ervaring heeft. Hij leest de lijnen en denkt vooruit in de race, dat kunnen alleen de hele groten.”

Bron: ANP.