Schultz niet bezorgd over donkere snelwegen


KNMV - 27 augustus, 2013

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) is niet bang voor gevaarlijke situaties doordat ’s nachts de verlichting uitgaat op een groot aantal snelwegen.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu begon in juni met het versoberen van de verlichting op de A6 in Flevoland. In juli volgden diverse snelwegen in de provincie Utrecht. In augustus is het gebied rond de stad Groningen aangepakt. In september wordt het versoberde verlichtingsregime in West- Midden- en Zuid-Nederland ingevoerd, alsmede op enkele wegen in Overijssel en Gelderland, een provincie waar het licht ’s nachts al grotendeels uitgaat, onder meer om het wild op de Veluwe niet te verstoren. In de provincies Zeeland en Friesland verandert er niets en blijft de verlichting de hele nacht volledig ingeschakeld.  

“We zijn al in maart gestart hiermee en ik heb nog geen effecten gezien”, zei minister Schultz dinsdag in reactie op kritiek van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek (NSWO). Die waarschuwde in De Telegraaf dat mensen in het donker slaperiger en minder alert worden, waardoor er gevaar op de weg zou kunnen ontstaan.
 
Schultz maakt zich echter geen zorgen over de gevolgen van de bezuinigingsmaatregel. “We doen het alleen waar weinig wordt gereden. Waarom zou je dan de hele nacht het licht aan laten?”

Klik hier voor een overzicht per regio om te zien waar de verlichting uit gaat.

Bron: ANP