RAI Vereniging maakt motoraanbod inzichtelijk


KNMV - 19 augustus, 2013

Sinds de invoering van de zogeheten ‘Derde Rijbewijsrichtlijn’ is het kiezen van een motor voor veel kersverse bestuurders een hele opgave geworden. De RAI Vereniging maakt die keuze een stuk gemakkelijker en heeft alle motortypes in een online folder gerangschikt op geschiktheid voor het A-, A2- en A1-rijbewijs.

Het naslagwerk is tot stand gekomen via een samenwerking tussen de RAI Vereniging, BOVAG, ANWB en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Gemma Warmerdam, secretaris afdeling Gemotoriseerde Tweewielers van de RAI Vereniging, laat weten dat veel motordealers en importeurs hebben aangegeven dat er onder consumenten dringend behoefte bestaat aan meer duidelijkheid over welke motoren zij wel en niet mogen aanschaffen.

Doel voorbij geschoten

Warmerdam: “de Derde Rijbewijsregel is bedacht om de procedure rond het halen van een motorrijbewijs gemakkelijker te maken, maar omdat er veel verschillende partijen bij zijn betrokken en er binnenkort weer nieuwe regels aan worden toegevoegd is het een bijna niet te onthouden regelgeving geworden. Zelfs mensen die al jaren hun motorrijbewijs hebben moeten drie keer nadenken om te begrijpen hoe het ook alweer zit.”

In de gratis te bekijken folder kunnen zowel beginnende als gevorderde motorrijders in één oogopslag zien welke motor geschikt is voor hun rijbewijscategorie. Zo zijn er legio scooters en handgeschakelde lichte motoren voor het A1-rijbewijs en iets zwaardere motoren voor het A2-rijbewijs. Ook zijn er een aantal elektrische modellen in de folder opgenomen en kun je zien dat onder anderen Harley-Davidson speciale teruggetunede modellen levert, waarvan de begrenzing bij het behalen van het A-rijbewijs kan worden verwijderd.

De digitale folder is te vinden via de website van de RAI Vereniging en dient vooral als leidraad voor de beginnende motorkoper. Mochten er nog modellen ontbreken, dan worden die in de nabije toekomst toegevoegd. Volgens Warmerdam is het aan de motorfabrikanten en importeurs om de lijst verder aan te vullen.

Kijk snel of je favoriete motor geschikt is voor jouw huidige rijbewijsklasse!