Matthijssen/Stellingwerf winnen Masters of Sidecars


KNMV - 18 augustus, 2013

De Internationale Grasbaanraces in Eenrum op 17 en 18 augustus zijn zeer goed verlopen: een vol weekend grasbaansport leverden in alle klassen, zowel op de zaterdag als de zondag, vaak boeiende motorsport op.

Op de zaterdag zagen zo’n 350 toeschouwers de NK Nationalen/Jeugd en de EVLS-Finale, op de zondag zagen in totaal zo’n 2000 toesschouwers mooie races bij de Shorttrack-klassen, de Specials-klassen en uiteraard het hoofdnummer van het weekend: de Internationale Zijspannen onder de titel ‘Masters of Sidecars’. 

6e editie ‘Masters of Sidecars’

Voor de zesde maal in de historie van de Motorclub Eenrum werd er een editie van de Masters of Sidecars verreden met een sterk deelnemersveld. Uiteindelijk was het wederom William Matthijssen/Nathalie Stellingwerf dat won, en daarmee voor de 4e maal ’Master of Sidecar’ werd (2002, 2008, 2011, 2013). De andere twee edities (2003, 2005) ging naar Team Kunert uit Duitsland.

Op zaterdagavond 17/08 werd in het Zuid-Duitse Hertingen de (ééndags-)Finale van het Duits Kampioenschap voor Zijspannen verreden. Hier werd Team Venus/Heiß Duits kampioen, Team Hundrucker Balz werd tweede.Hierdoor had ‘Eenrum’ de kersverse Duitse kampioen én vice-kampioen aan de start. Had Team Matthijssen het in de series nog een aantal keren lastig met de Duitse topteams, in de finale had Matthijssen een uitstekende start en pakten redelijk overtuigend de overwinning. Tweede werden Hundrucker/Balz, derde Venus/Heiß. Maar ook, of met name, om plaats vier ontstond een fantastische strijd: Team Holstein, Team Grenier (F) en Team Noordman leverden een prachtig gevecht en de inhaalactie van Holstein in de laatste ronde was spectaculair en van grote klasse: vanuit de bocht tussen de combinaties door ‘knalde’ Holstein (die zijn start totaal de mist in zag gaan met een onvrijwillige ‘wheelie’) in deze zeer gewaagde actie in éénmaal van plaats ze naar vier.
 
Het baanrecord (21,45 sec. 107,41 km/u) van team Holstein/Auwema uit 2011 werd niet gebroken, op zich geen verrassing want waar de grasbaan toen droog en hard was, was de baan nu vochtig en glad door de regenval van eerder die nacht en ochtend. Het dag-record werd neergezet door team Venus/Heiß, die de snelste tijd klokten (voor de teams Hundsrucker, Holstein en Matthijssen).

Ook bij de Specials Nationalen, de Specials Senioren (winst naar de Duitser Dinklage, tweede de sterk rijdende Zandvliet ut Mussel en derde Van der Steen uit Oude Bildtzijl) en de beide Shorttrack-klassen zagen we vele mooie heats en spannende finales, en je merkt dat veel coureurs het prachtig vinden om op een ruime, snelle, en vlakke baan als ‘Eenrum’ te rijden, en dat ze dan ook het gas vol open kunnen draaien en meer risico’s kunnen en durven nemen in inhaalacties.

Op de zaterdag zeer geslaagde wedstrijden bij de vele NK-wedtrijden (85cc, 125cc jeugd, Shorttrack ST3, Follow Up, Runner Up, Power Girls) en de Finale van de European Veteran Longtrack Series). Een dag die vlekkeloos en zonder maar één valpartij leek te eindigen, helaas ging het in de één na laatste ronde van de laatste finaleheat, de finale van de EVLS-4v-klasse toch nog mis: Wim de Haas verloor de controle op volle snelheid in de bocht over zijn motor en reed daarbij de Brit Dave Hammond ook keihard onderuit. Een zware crash dat er akelig uitzag, De Haas was redelijk snel weer op de been maar Hammond werd (goed bij kennis) naar het ziekenhuis gebracht, op dit moment is niet duidelijk wat precies de verwondingen zijn maar hij heeft in ieder geval een zware schouderblessure. Bob Dolman (de Brit is voormalig inwoner van Eenrum) won de EVLS-Finale in Eenrum en is daarmee wederom winnaar in het eindklassement.