Oranje vierde tijdens Motocross of Nations


KNMV - 10 oktober, 2012

Het Nederlands motocrossteam is net buiten de medailles gevallen bij het wereldkampioenschap voor landenteams. Het trio Jeffrey Herlings, Marc de Reuver en Glenn Coldenhoff eindigde na drie manches op het circuit van Lommel als vierde.

In de MX1/MX2 wedstrijd, waarmee het programma in België werd geopend, legden Marc de Reuver en Glenn Coldenhoff beslag op de vijftiende respectievelijke negende plaats. Daarna was het de beurt aan de 18-jarige Jeffrey Herlings, die zijn reputatie als meester op de zandbanen waarmaakte en de tweede manche met groots machtsvertoon wist te winnen. Coldenhoff staakte deze wedstrijd met motorpech en dat kostte het Nederlandse team veel punten.

In de derde race moest Herlings opnieuw van start op de 350cc KTM, die hij voor de Open klasse had gekozen. Na een valpartij bij de start zette de Brabander alles op alles en wist na een geweldige inhaalrace alsnog als tweede te eindigen achter MX1 wereldkampioen Antonio Cairoli. Na afloop bleek dat Herling met een zwaar gekneusde rib had gereden. De Reuver, die eveneens was gevallen, eindigde in deze laatste wedstrijd als zeventiende.

Het team van Duitsland, bestaande uit Ken Roczen, Max Nagl en Marcus Schiffer, pakte de wereldtitel en België eindigde, net als in 2011, op de tweede plaats. Titelverdediger Amerika, dat de laatste zeven jaar achtereen de Motorcross of Nations had gewonnen, moest dit keer genoegen nemen met het brons.