Michael van der Mark Europees kampioen!


KNMV - 10 oktober, 2012

Met een spectaculaire overwinning op het circuit van Magny-Cours heeft Michael van der Mark de Europese titel in de Superstock 600 klasse veroverd.

De Nederlander heeft zijn eerste grote internationale kampioenschap bepaald niet cadeau gekregen, want hij ondervond het hele jaar felle tegenstand van Ricardo Russo. Van der Mark vertrok naar de laatste wedstrijd in Frankrijk met een voorsprong van zeven punten op zijn enige rivaal. Dit betekende voor de titelstrijd weliswaar dat hij ook kort achter de Italiaan mocht finishen, maar dat hij zich op het circuit van Magny-Cours geen fouten kon permitteren.

Vanaf de poleposition nam de 19-jarige Rotterdammer de leiding in de wedstrijd, maar Russo zat in zijn achterwiel en al snel werd duidelijk dat deze ging proberen om de koploper uit zijn ritme te halen. Daarbij ging het er niet altijd zachtzinnig aan toe, maar Van der Mark liet zich niet intimideren en sloeg in de laatste ronde keihard terug. Met de Ten Kate Honda bracht hij op overtuigende wijze de laatste EK-race op zijn naam en daarmee was ook de titel een feit. Van der Mark won dit seizoen zes EK 600 Superstock-races, terwijl zijn Yamaha-rivaal Russo op vier bleek steken.

Vorig jaar moest Michael van der Mark nog genoegen nemen met de derde plaats in de eindstand, maar met de gouden Europese medaille in 2012 heeft hij Nederland een stuk steviger op de wegracekaart gezet. Volgend jaar gaat hij uitkomen in het wereldkampioenschap Supersport.